W nowym roku szkolnym 2023/2024 prężnie rozpoczęło swoją działalność koło kulinarne, które ma na celu rozwijanie zainteresowań dzieci zdrowym stylem życia i prawidłowym żywieniem poprzez nabywanie umiejętności kulinarnych. Uczniowie biorący udział w zajęciach w praktyczny sposób mogą nabywać wprawy i rozwijać swoje zamiłowanie do gotowania.
Na pierwszych zajęciach we wrześniu nowi uczniowie z klas trzecich pod kierunkiem nauczyciela prowadzącego tworzyli program koła kulinarnego, poznali zasady pracy w kuchni, a także zostali zaznajomieni z akcesoriami kuchennymi, które zostały zakupione z programu Laboratorium Przyszłości. W owym czasie członkowie zespołu przygotowali między innymi: koreczki owocowo-warzywne i koktajl bananowy. W tym celu wykorzystali takie akcesoria kuchenne jak: talerze, mikser, noże, deski do krojenia, kubki itp., które szkoła pozyskała z wyżej wspomnianego projektu.
W dniach 25-29.09.2023 r., kiedy obchodziliśmy w naszej szkole Europejski Tydzień Sportu, uczniowie koła kulinarnego przygotowywali wraz z prowadzącym zajęcia zdrowe i apetyczne przekąski dla uczestników imprezy szkolnej. Efekty ich pracy możemy zobaczyć na załączonych zdjęciach.