W dniach 13 – 17 października 2018r. dwoje nauczycieli naszej szkoły oraz przedstawiciele szkół partnerskich z Włoch, Słowenii, Finlandii, Hiszpanii i Grecji, w ramach projektu „ROOTS: Return Our Origins Through Sharing” uczestniczyło w Działaniach związanych  z uczeniem się/ nauczaniem/szkoleniami odbywających się w Istituto Comprensivo della Valnure (Ponte dell’ Olio) we Włoszech. Głównym celem działań związanych z uczeniem się/nauczaniem/ szkoleniami było dzielenie się doświadczeniami, przykładami dobrej praktyki, zapoznanie się z włoskim systemem edukacji, udział w warsztatach poświęconych przygotowaniu tradycyjnych włoskich potraw, poznanie kultury i dziedzictwa narodowego Włoch.
Istituto Comprensivo della Valnure tworzy sześć szkół położonych w miejscowościach: Bettola, Farini, Ferriere, Ponte dell’ Olio,  Vigolzone  w prowincji Piacenza w północnych Włoszech. Do zespołu szkół w sumie uczęszcza ponad 600 uczniów. Mieliśmy okazję odwiedzić szkołę w Bettoli, gdzie chodzą uczniowie szkoły podstawowej oraz szkoły średniej pierwszego stopnia. Zostaliśmy ciepło przywitani przez uczniów i nauczycieli. Obserwowaliśmy pracę młodszych i starszych uczniów podczas zajęć lekcyjnych. Młodsi uczniowie przywitali nas piosenkami w j. angielskim. 


      Podczas warsztatów ewaluacyjnych projektu omówiony został harmonogram działań, zaprezentowano główną maskotkę projektu- pochodnię oraz mniejsze maskotki dla każdego kraju, zaprojektowane przez nauczyciela ze szkoły w Słowenii.  Przedyskutowano trasę maskotki, której zadaniem będzie odwiedzenie każdej ze szkół.  W trakcie spotkania wybrano po jednej pracy uczniowskiej z każdej szkoły, prezentującej przykładowe logo projektu, aby poddać te prace pod głosowanie przez uczniów, przedstawiono i zaakceptowano stronę internetową projektu http://rootserasmusplus.weebly.com/ oraz bloga projektu https://weallhaveroots.blogspot.com/.
       Aby lepiej poznać włoską kulturę i tradycyjne włoskie potrawy wzięliśmy udział w warsztatach kulinarnych pt. „Let's prepare a potato pie and pizza” w piekarnii  “D&D Pasta Fresca”, podczas  których nauczyliśmy się, jak przygotować tradycyjne placki z nadzieniem ziemniaczano- serowym i włoską pizzę. Aby lepiej poznać zabytki dziedzictwa kulturowego Włoch, podczas wyjazdu mieliśmy również okazję odwiedzić neośredniowieczną wioskę Grazzano Visconti niedaleko Piacenzy oraz Jezioro Como na północy Włoch.