1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

REGULAMIN SZKOLNEGO KONKURSU „Przepis na tradycyjną polską potrawę"

 

REGULAMIN SZKOLNEGO KONKURSU

„Przepis na tradycyjną polską potrawę"

 

Klasy III-VIII

 

CEL KONKURSU

1. Poszerzenie wiedzy uczniów o potrawach tradycyjnych charakterystycznych dla  naszego kraju i regionu.

2. Wybór pięciu konkursowych potraw do opublikowania w zbiorze potraw europejskich (książka kucharska) w ramach realizowanego przez Publiczna Szkołę Podstawową nr 15 im. Królowej Jadwigi    w Opolu międzynarodowego projektu pt. ”ROOTS: Return Our Origins Through Sharing” programu Erasmus +.

3. Rozpowszechnianie i dzielenie się wiedzą o dziedzictwie kulinarnym naszego kraju i regionu.

4. Promowanie kultury regionalnej.

ZASADY KONKURSU

1. Każdy uczestnik może zgłosić jeden przepis na tradycyjną potrawę, którą przygotował ( z pomocą członków rodziny).

2. Przedmiotem konkursu są przepisy na polskie potrawy tradycyjne, tj.:

  • z użyciem lokalnych produktów i surowców,
  • znane w Polsce, wywodzące się z tradycji i kultywowanych w regionie zwyczajów,

2. Potrawą jest odpowiednio przygotowane pożywienie będące jednym ze składników posiłku (jak: zupa lub danie główne) podawane na gorąco lub zimno. Za potrawę w ramach konkursu uznaje się także: ciasta, wyroby cukiernicze, desery.

3. Nie będą brane pod uwagę potrawy wymyślone na potrzeby konkursu.

  • Klasy III-V:

Przepis powinien być zapisany w języku polskim. Na potrzeby publikacji książki kucharskiej, nominowane przepisy zostaną przetłumaczone na język angielski przez nauczycieli języka angielskiego.

  • Klasy VI- VIII:

Przepisy powinny być napisane w języku polskim i przetłumaczone na język angielski (na osobnych kartkach w formacie A4).

4. Uczestnik konkursu dostarcza do nauczyciela j. angielskiego lub p. A. Loranc:

  • Dwa różne zdjęcia jednej wykonanej potrawy na nośniku elektronicznym (w formacie JPG, płyta CD opisana imieniem i nazwiskiem autora i tytułem konkursu lub pendrive).
  • Przepis: nazwa potrawy, składniki, instrukcja wykonania. Technika wykonania pracy jest dowolna. Format A4.

 

Prace konkursowe należy złożyć do dnia  11.01.2019 r.

 

Wybrane przez Komisję przepisy ze zdjęciami zostaną zamieszczone w europejskiej książce kucharskiej.

Komisja zastrzega sobie możliwość korekty przekazanych przepisów do celów publikacji w zbiorze potraw.

 

INNE POSTANOWIENIA REGULAMINOWE

 

1. Udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych (imię, nazwisko) i publikację, bez prawa do odrębnego wynagradzania, zgłoszonych do konkursu przepisów oraz zdjęć potraw konkursowych.

2. Zakres przetwarzanych danych osobowych obejmuje dane niezbędne do realizacji Konkursu, celem przetwarzania danych jest realizacja konkursu i zamieszczenie przepisów w publikacji – książce kucharskiej, wykonanie wystawy pokonkursowej.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY

DO UDZIAŁU W KONKURSIE

800 lat opola

Nasze sukcesy

logo Erasmus

Blog SKO

sko2

e_dziennik

baner vulcan 1

Partnerzy

bilingual future logo placowka partnerska PLYHE partner merytoryczny logo 2017

BIP

bip logo pomn1 grad